Η ιστορία του σκακιού χάνεται στα βάθη των αιώνων. Παιχνίδια που σχετίζονται με το σκάκι παίζονταν από την αρχαιότητα ακόμα, από την Ελλάδα και την Αίγυπτο μέχρι την Κίνα.

Παρόλα αυτά μέχρι σήμερα δεν έχει βρεθεί ο εφευρέτης του, ούτε ο χρόνος εμφάνισής του. Η επικρατέστερη εκδοχή είναι ότι το σκάκι προήλθε από την Ινδία και τον βραχμάνο Σίσσα. Αυτό βασίζεται κυρίως στην ιστορία του διπλασιασμού των σπόρων.

Σύμφωνα με την παράδοση ο βραχμάνος Σίσσα είχε εφεύρει το παιχνίδι και ο ηγεμόνας της περιοχής τον κάλεσε για να του το παρουσιάσει. Γοητεύτηκε τόσο πολύ από αυτό ώστε ρώτησε τον Σίσσα τι ήθελε σαν ανταμοιβή. Τότε ο σοφός ζήτησε τόσους κόκκους σιτάρι όσους χωρούσαν στα 64 τετράγωνα της σκακιέρας δηλαδή βάζοντας έναν κόκκο στο πρώτο τετράγωνο, δύο στο δεύτερο, τέσσερις στο τρίτο, κ.ο.κ. διπλασιάζοντας έτσι τους κόκκους σε κάθε επόμενο τετράγωνο.

Ο ηγεμόνας στην αρχή θεώρησε το αίτημα ασήμαντο, αλλά έμεινε έκπληκτος όταν αντιλήφθηκε ότι όλο το σιτάρι της ηγεμονίας δεν θα έφτανε για να γεμίσει τη σκακιέρα.

Πράγματι, για όλα τα τετράγωνα θα χρειαζόταν 18.446.744.073.709.551.615 κόκκοι που αντιστοιχούν στην τεράστια ποσότητα των 977.677.436.907 τόνων σιταριού!