Ο γρίφος σύμφωνα με τον επίσημο ορισμό της λέξης, είναι νοητικό πρόβλημα που απαιτεί σκέψη για την επίλυσή του.

  • Υπάρχουν διάφορα είδη γρίφων όπως γρίφοι λογικής, υπολογισμού, σπαζοκεφαλιές, κουίζ, κτλ. Πολλές φορές πρέπει να σκεφτόμαστε με αντισυμβατικό τρόπο για να φτάσουμε στη λύση. Ένας από τους αρχαιότερους λάτρεις των γρίφων ήταν ο Έλληνας μαθηματικός Αρχιμήδης που επινόησε αρκετά μαθηματικά προβλήματα για να λύσουν οι σύγχρονοί του.
  • Πολλοί άνθρωποι ασχολούνται με γρίφους. Κάποιοι τους κατασκευάζουν και πολλοί είναι αυτοί που προσπαθούν να τους λύσουν. Ο μαθηματικός Άλφρεντ Ποσαμιέντερ στο βιβλίο του “math nuggets” διηγείται:
    “Το 1986 ο Βρετανός Κρίστοφερ Μόκτον σύμβουλος της πρώην σιδηράς κύριας της Αγγλίας Μάργκαρετ Θάτσερ, όταν εγκατέλειψε την θέση του της έκανε δώρο ένα μικρό πάζλ 12 κομματιών. Τρία χρόνια αργότερα η Θάτσερ του έστειλε ένα γράμμα και του ζητούσε την λύση. Το γεγονός αυτό υπήρξε η έμπνευση για τον Μόκτον να κατασκευάσει ένα δύσκολο πάζλ.”

Υπάρχουν αρκετοί διάσημοι γρίφοι που εδώ και πολλά χρόνια κανείς δεν μπόρεσε να λύσει. Ας γνωρίσουμε έναν από αυτούς:

Το χαϊκού της Τατιάνα φαν Βαρκ

Η Ολλανδή Tatjana Joëlle van Vark είναι επιστήμονας μηχανικός με έντονη καλλιτεχνική φύση. Ανέπτυξε μηχανές κρυπτογράφησης που μας μεταφέρουν σε άλλες εποχές και που είναι εξίσου έργα τέχνης και τεχνολογίας. Κάποια στιγμή έφτιαξε μια συσκευή κρυπτογράφησης που οι αρχές λειτουργίας της βασίζονται στο φοβερό Enigma του Β’ Παγκοσμίου πολέμου.

Υποσχέθηκε μάλιστα να μοιραστεί τις λεπτομέρειες για τον τρόπο που δουλεύει αν κάποιος καταφέρει να αποκωδικοποιήσει το κρυπτογραφημένο της χαϊκού:

GUK59 XBOFJ
-AFF1 SGU65 0-KME YKCL7
76PRO LIKNY /WVSZ X-JYI OS6GN 9GLYL
CTOSE -UBO6 OFD7P I+M3J
IOP59 O0/6T 10G2Q

Είναι σύντομο και οι αποκρυπτογράφοι το θεώρησαν εύκολη δουλειά αλλά κανείς δεν τα έχει καταφέρει μέχρι σήμερα. Εσείς μπορείτε;